1. Anasayfa
  2. İnternet

SEO Nedir? Temel İlkeler ve Uygulama Rehberi

SEO, yani arama motoru optimizasyonu içeriğin ait olduğu web sitesinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayan ve dolayısıyla sitenin ziyaretçi sayısını arttıran iyileştirme çalışmaları şeklinde tanımlanabilir.

SEO Nedir? Temel İlkeler ve Uygulama Rehberi
0

SEO, yani arama motoru optimizasyonu içeriğin ait olduğu web sitesinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayan ve dolayısıyla sitenin ziyaretçi sayısını arttıran iyileştirme çalışmaları şeklinde tanımlanabilir. SEO için bazı temel prensipler vardır ve bunların uygulanmaması halinde SEO uyumlu bir içerik sağlanmış olunmaz.

SEO uyumlu bir içerik hazırlarsanız web siteniz daha üst sıralara çıkacak, daha çok ziyaretçi alacak, Google web sitenize daha çok önem verecek ve ziyaretçi sayısına bağlı olarak reklam alma ve para kazanma miktarınız artacak. Peki SEO’nun temel ilkeler nelerdir ve SEO nasıl uygulanır?

1-Özgün İçerikler Oluşturun

Web sitenizin SEO uyumlu olması için en çok dikkat etmeniz gereken kurallardan birisi özgün bir içerik olmasıdır. Özgün içerik; web sitenizin içeriğinin kopya olmaması, size ait olması şeklinde basitçe tanımlanabilir. Web siteniz özgün bir içeriğe sahipse hem daha çok ilgi çekecek hem de Google web sitenize çok daha fazla önem verecektir.

Özgün içerik oluşturmak için yazınızla ilgili önceden bir araştırma yapmanız ve yaptığınız araştırmaları kendi dilinizle yazmanız gerekecektir. Örneğin yaptığınız araştırmada “İdeal ders çalışma ortamı sessiz ortamdır.” yazıyorsa sizin onu “Ders çalışmak için en ideal ortam sessiz ortamdır.” gibi bir şekilde yazmanız gerekir.

2-Anahtar Kelimelere Önem Verin

Web sitenizin içeriği ile ilgili araştırmayı yaptıktan sonra anahtar kelimeleri belirleyin. Bu anahtar kelimeler, içeriğin kilit sözcükleri olmalıdır. Belirlediğiniz anahtar kelimelerini içeriğe düzgün bir şekilde yerleştirin ve cümleyi tamamlayın.

Bu kural her ne kadar çok önemsiz görülüyor olsa da SEO kurallarının en önemlilerinden bir tanesidir. Örneğin “Ders Çalışmak Hakkında Her Şey” isimli bir yazı yazıyorsanız anahtar kelimeleri bu başlığa uygun olacak ve içerikte önemli bir yere sahip olacak biçimde kullanacağınız sözcükleri (ders çalışmak, sessizlik, sakinlik vb) seçmelisiniz.

3-Hedef Kitlenizi Belirleyin

Yazacağınız yazının öncelikle kime hitap edeceğini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Aksi takdirde Google arama optimizasyonu sizin içeriğinizi hedef kitlelere göstermeyecektir. Hedef kitlenizi belirledikten sonra onların nasıl içeriklere daha fazla önem verdiğini ve nasıl hitap şekillerine, yazı türlerine, yazı kalınlığına ve içerik resimlerine önem verdiğini inceleyin.

Daha sonrasında ise yazınızı bu hedef kitleye göre düzenleyin. Örneğin belirlediğiniz hedef kitle içeriklerde fotoğraflara ve kalın puntoya önem veriyorsa siz de içeriğinizi resimli ve kalın puntolu olacak şekilde düzenleyin.

4-Rakiplerinizi İnceleyin

Sektörde bulunan rakipleri inceleyerek nereleri nasıl yapmanız gerektiği hakkında fikirler elde edebilirsiniz. Bu sayede Google arama optimizasyonunda daha üst sıralarda gözükeceksiniz. Rakipleri incelemekten kasıt ise rakiplerinizin nelere dikkat ettiğidir. Eğer ki rakipleriniz daha uzun bir içerik yazıyor ve hedef kitle de bundan hoşlanıyorsa siz de bunu örnek alın veya hedef kitlenizin daha çok beğeneceği biçimde dönüştürün. Yani rakipleriniz ne yapıyorsa siz de aynısını yaparak değil onu geliştirerek öne çıkın.

5-Güncel İçeriklere Önem Verin

Google arama optimizasyonu ve hedef kitlenin asıl istediği kural güncel içerikler oluşturmanızdır. Güncel içerikler oluşturmak için Google’de trend olan konuları takip etmelisiniz ve hedef kitlenizin gelecekte nasıl konularda araştırmalar yapacağını öngörmelisiniz.

Yukarda yazan hususlara dikkat etmeniz halinde daha önce bahsettiğimiz gibi Google size daha çok önem verecektir ve bunun sonucunda da yukarda yazan sonuçları elde edeceksiniz. Bunu şu şekilde de düşünebilirsiniz:

Bir konuda araştırma yapıyorsunuz ve arama sayfasında en altlara inmektense daha üst sıralarda bulunan içeriklere önem veriyorsunuz. Bu durum, o içeriklerin SEO uyumlu olmasından kaynaklanmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir