1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Teknolojik Bağımlılık ve Hareketsizlik

Yeni çıkarılan gerek uygulama gerek oyunlar artık yaş gözetmeksizin her kişide bağımlılığa sebep olmaktadır. Bu bağımlılığın sonucu olarak kişiler hareket kabiliyetlerini de yitirmeye başlamışlardır.

Teknolojik Bağımlılık ve Hareketsizlik
0

Gelişen teknoloji ile tüm hayat standartlarımız da değişmektedir. Her an güncellenen ve elimizden bırakmadığımız cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler vs. olarak bir sürü cihaz sıralayabiliriz.

Yeni çıkarılan gerek uygulama gerek oyunlar artık yaş gözetmeksizin her kişide bağımlılığa sebep olmaktadır. Bu bağımlılığın sonucu olarak kişiler hareket kabiliyetlerini de yitirmeye başlamışlardır. Teknoloji ve hareketsizlik isimli makalemizde bunlara değineceğiz.

Teknoloji ve Zararları

Elbette ki teknoloji herkes için gereklidir. Bilimsel araştırmalar, haberler, yazılımlar ve sosyal ağlar vs. şeklinde uzatılabilir bir listesi vardır. Peki bu kadar yararı olan bir şeyi nasıl zararlı hale getiriyoruz? Günü kurtarmak adına dışarı çıkmadan alışveriş yapmak bunun en önemli kanıtıdır.

Bunun yanı sıra sosyalleşmeyi sosyal medya kullanımı olarak algılayan bir nesil oluşmuştur. Sadece paylaşım yapmak için dışarı çıkıp sürekli fotoğraf ve video çeken dışarıda olmanın farkına varmayan insanlarla iletişim kurmayan bir nesil ortaya çıkmıştır. Keza ilgisiz büyüyen veya ebeveynleri ile düzgün bir ilişkisi olmayan çocuklarda arkadaş olarak teknolojik cihazları seçmişlerdir.

Bu bağımlılık daha çocuk yaşta başlıyor. Bu çocuklar büyüdüğünde ise daha büyük bir sıkıntı olan asosyallik ile karşı karşıya kalınmaktadır. Gerek okul hayatlarında gerek iş veya özel hayatlarında bunun sıkıntısını çekmeye başlamaktadırlar. Bu alışkanlıkları sıralayacak olursak;

  • Cep telefonu kullanımı buna bağlı sosyal medya-oyun
  • Bilgisayar kullanımı buna bağlı oyunlar
  • Konsol oyun cihazları

Yukarıda sıralandığı gibi alışkanlığa dönüşen cihaz ve uygulamaların sınırından fazla kullanılması kişiye zarar verebilir.

Teknolojik Bağımlılıklar: Oyun Canavarları

Gelişen teknoloji ve çocukların sokağa çıkmaması online oyunlara bağlanmasına sebep olmuştur. Yeterince ilgilenilmeyen çocuklar vakit geçirmek adına telefon ya da bilgisayarda ki oyunlara başlamış ve istemsiz de olsa bağımlısı olmuşlardır.

Günün uzun bir bölümünde ellerinden telefonları bırakmayan ve bilgisayar başından kalkmayan asosyal bir nesil gelmektedir. Eski dönemlerde çocukların parklarda veya bahçelerde oyun oynaması hareket etmesi gerekirken bu şekilde bağımlı olmaları sağlıklarını da etkilemekte en bariz örneği OBEZİTE olma ilerlemektedirler. Bunun bir bağımlılık olduğunu ebeveyn idrak etmeli ve gereken önlemleri veyahut tedavileri almak durumundadır.

Teknolojik Bağımlılıklar: Sosyal Medya

Hemen hemen akıllı telefon kullanan herkesin kullandığı sosyal ağlar günün çok büyük bir kısmını öldürmektedir. Kullanan çoğu kişinin gerçek veya hayal ürünü olarak ürettiği şeyleri paylaşması bazı psikolojik sorunların bulunduğunu göstermektedir. Kısa videolar, gün içerisindeki paylaşımlar vs. birçok özelliği vardır.

En basit örneği kişiler artık tiyatro veya sinemaya gitmemekte toplum içine karışacak eylemlere katılmayıp kendini soyutlamakta ve bunun sonucu olarak hareket etmemekte buda başta fiziki sağlığına ve psikolojik sağlığına zarar vermektedir. Fiziksel olarak bedeninde oluşan hasarların yanı sıra kendini soyutladığı toplumdan uzak ve yalnız kalmak kişinin psikolojisini bozmaktadır.

Elbette ki teknoloji her zaman var olması ve kullanılması gereken bir olgudur fakat her şey de olduğu gibi bir dengesi bir sınırı olmalıdır. Bunun sınırı koyulmadığı zaman ortaya bağımlılık çıkar ve bu da tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Teknolojik Bağımlılıklardan Korunma ve Kurtulma

Bunun bağımlılık olduğunu ne kadar erken fark edersek kişi ve ailesi için o denli erken çözüm süreci başlar. Çocukların bunu fark etme olasılığı düşük olmakla birlikte ebeveynlere iş düşmektedir.

Genç kesime gelindiğinde ise bunu çevresinde yapan kişilerin çok olması kendisinin kullanmaması kişide soyutlanmaya sebep olur. Yapılması gereken kademeli bir süre kullanım olmalı bu kullanım süresi kademeli olarak düşürülmeli ve minimum veya kişiyi tatmin edecek bir süreye gelinene dek devam etmelidir. Elbette ki gerek eğitim gerek eğlenceli vakit geçirme yapılabilir fakat bu bağımlılığa dönüşmeden önlem alınmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir