Kanal Yoğunluğuna Bağlı İnternet Hız Sorunları
0

Tüketim hızımız ve nüfus yoğunluğumuz arttıkça, teknolojinin limitleri zorluyoruz. Şehirleşmenin ve yoğunlaşmanın bizlere getirdiği sorunlardan biri de radyo kirliliği. Yaşadığımız alanlarda kablosuz cihazların yoğun kullanımı, göremediğimiz, fakat bizlere bir takım teknik ve sağlık problemleri olarak geri dönen, elektromanyetik kirliliğe neden olmakta. Bu yazımızda işin teknik problemlerini ele alıp, kablosuz bağlantı hızlarımızla ilgili sorunlara çözüm arayacağız.

Geldiğimiz noktada neredeyse herkesin evinde bir modem var. Bu modemler kablosuz bağlantı imkanı tanıyarak, bilgisayar, telefon gibi çeşitli cihazları kolayca birbirine bağlıyor. Bu kablosuz bağlantı imkanı, birtakım sınırlar içeriyor ve kalabalık yaşam alanlarımızla bu sınırları aşmış bulunmaktayız. Kablosuz bağlantı, belirli radyo frekansları aracılığıyla yapılıyor ve bu belirli frekanslar, kanal denen parçalara ayrılmış vaziyette. Her modem vb. kablosuz cihaz, belirli bir kanalı kullanıyor ve sorun burada başlıyor. Yaşam alanınızda, komşularınız da sizin cihazınızla aynı kanalı kullandığında, bu kanalın yoğunluğu artıyor ve iletişim zorlaşıyor. Böyle anlarda modeminize tam hızda bağlanamıyorsunuz, ağ ve internet bağlantınız yavaşlıyor, kopuyor, kesintiye uğruyor. Bunu tek bir tv kanalından iki ayrı tv yayınının üst üste binmesi veya fm radyo yayınlarının birbirine karışması gibi düşünebilirsiniz. Özellikle fm radyolarda benzer durumlarla sık karşılaşılır. Bu gibi karmaşalar ilgili kanalı tıkayıp, iletişimi zorlaştırırlar. Peki ne yapacağız?

 

 

Teknoloji dünyası bu problemleri çözmek için 5 Ghz frekans bandını kullanan ve geniş bir kanal aralığı sunan yeni bir teknolojiye geçeli çok oldu. 5 Ghz destekli kablosuz cihazlar, şimdilik bu sorunlardan kurtulmak için bir kaçış alanı. Fakat bu donanımsal yenilik, evimizde halihazırda kullandığımız, görece eski teknoloji olan 2.4 Ghz frekans bandını kullanan cihazlarımızı yenilememizi zorunlu kılıyor. Bu, mevcut ekonomik koşullarda hiç de kolay değil. Yüksek fiyatlı bu cihazlar, gelecekte standart olarak evimizde yer bulacak, fakat henüz yeni ve pahalı. Bu yazıda evimizdeki cihazları yenilemeden, herhangi bir maliyete girmeden, kanal problemini nasıl aşacağız? Sorusuna yanıt arayacağız.

 

2.4 Ghz bandında 1-14 arasında kanal bulunmakta. Fakat 12, 13 ve 14. kanalları tüm cihazlar desteklemiyor. Görece yeni bir cihazınız varsa bu kanalları da destekliyordur. Cihazınız bu kanallar arasından, seçimini otomatik olarak yapıyor. Bazı cihazlar en uygun kanalı seçmek için yazılım barındırıyorlar, fakat geneli bu seçimi akıllıca yapmayıp sadece rastgele olarak uyguluyor ve yoğun bir kanalı seçebiliyor. Bu yazıda yoğun kanalları nasıl tespit edebileceğimizi ve cihazımızda uygun kanalları el ile seçmeyi anlatmaya çalışacağım.

 

Kanal Analizi

Kanalları tarayıp, hangilerinin yoğun, hangilerinin müsait olduğunu belirleyen yüzlerce ücretsiz yazılım var. Biz taşınabilirlik açısından, mobil telefonumuza bir yazılım ekleyeceğiz. Telefonunuzun uygulama mağazasına girerek wifi analyzer şeklinde bir arama yaparak bu işi yapan birçok yazılım bulabilirsiniz. Ben android telefonlar için bir tanesini buraya bırakıyorum, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Uygulamaya Git: WiFi Analyzer

 

Uygulamayı açıp, üst menüden yıldızlı simgesi olan tab seçildiğinde, bulunduğunuz alandaki wifi kanalları taratılıp yoğun olanlar kırmızı ve sarı renkte, uygun olanlar ise yeşil renkte size sunulacak. Resimde görüleceği üzere 3, 4, 5 kanalları yoğun, buradaki 4. kanal ise en düşük değere sahip. Diğer kanallar genel olarak uygun fakat 9, 10, 11 kanalları hafif yoğun kanallar, bunlar mümkünse kullanılmamalı.

 

Modem Kanal Ayarı

Bir bölgede kanal analizi yapıp, hangi kanalların yoğun olduğunu, yukarıdaki anlatımı uygulayıp basitçe öğrenebiliriz. Bölgemizde yoğun kanalları inceleyip, kendimize uygun kanalı gözümüze kestirelim ve modem ayarlarımızdan bu kanalı kullanacak şekilde cihazımızı yapılandıralım. Kullandığınız modemin arayüzüne erişmek için kullanım klavuzuna göz atabilirsiniz. Genel olarak arayüz 192.168.1.1 adresini tarayıcınıza yazıp açabileceğiniz şekildedir.

 

Örnek olarak, asus marka bir modemde 192.168.1.1 adresini tarayıcımda açıp arayüze ulaştım, burada menüden kablosuz kısmına tıklayıp, genel sekmesi altında bulunan seçeneklerden Kanal seçeneğine gelip, kanalımı 13. kanal olarak seçtim, alt kısımda uygula butonuna tıkladığımda, artık cihazım bu kanalı kullanacak. Kanal analizinde 13. kanalın uygun olduğu sonucuna göre hareket ettim, sizin bölgenizde kanal yoğunluğu farklı olabilir, örneğin 13. kanal yoğun 10. kanal boş olabilir. Analize göre seçim yapılmalıdır. Yapmanız gereken ek bir ayar yok, eğer kanal yoğunluğuna bağlı internet kopmaları, hız sorunları yaşıyorsanız uygun kanalı seçmek, sorununuzu çözecektir. Aşağıda birkaç örnek daha vereceğim.

 

TP-Link Access Point Hız Sorunu ve Çözümü

Eski bir TP-Link cihazım var, değerlendirmek istedim. Access point özelliğinden faydalanıp wifi alanını genişletmek için gerekli ayarları yaptım. Fakat bilgisayarım ile cihaz arasında düşük hızda bir bağlantı kuruldu.

 

Resimde göreceğiniz üzere bağlantı hızı 18 Mbps’u geçmiyor. Oysa cihaz 54 Mbps hıza kadar destekliyor. Cihazın ayarlarına baktığımda yoğun kullanılan bir kanalda çalıştığını gördüm, kanalı uygun bir kanalla değiştirdim.

 

Yukarıda resimde görüldüğü gibi, tp-link cihazların kanal ayarı bu menüden yapılabiliyor. Yoğun olan kanalı buradan değiştirdim, aşağıda resimde göreceğiniz üzere hız sorunu cözüldü, cihazın sağlayabildiği maksimum hız limitiyle cihaza bağlanabildim.

 

Sonuç:

Cihazınızla modem arasında kablozuz bağlantı hızı düşük ise sorun büyük ihtimalle kanal yoğunluğundan kaynaklanıyordur. Cihazınız modeme yavaş bağlandığında doğal olarak internet ve ağ bağlantı hızınız yavaş olacaktır. Uygun bir kanal seçimi bu sorunu çözecek ve cihaz bağlantı hızınız olması gereken seviyeye çıkacaktır. Kanal yoğunluğu aynı zamanda kablosuz bağlantınızın menzilini etkilemektedir. Örneğin cihaz yoğun bir kanaldaysa, evin farklı odalarında internete bağlanmakta güçlük çekilecek, bağlantı kopma ve hız sorunları yaşanacaktır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir